Voelen dat je leeft…

Geschreven door:

Barry Popma

Barry Popma is founder van Flink Veranderen en heeft ruim 20 jaar ervaring in het leidinggeven aan verandering in de ouderen, revalidatie- en ziekenhuiszorg.

Voelen dat je leeft

Over voelen dat je leeft en leven naar wat je voelt

Met Flink Veranderen zijn we als onderneming, als samenwerkingsverband, als platform goed aan de weg aan het timmeren. We zijn met elkaar erop gericht om meer impact te maken. Om de zorgsector beter te maken. Omdat het kan en omdat het moet.

Maar ja… impact… waar hebben we het dan over. Ik heb ervoor gekozen om het voor de vuist weg op te schrijven en ruimte te geven aan wat invalt. Ik bemerk dat de bekende woorden als passie, energie, samen met mensen, het verschil maken etc. in mijn gedachten passeren. Ik merk ook dat ik een beetje flauw word van die woorden; zonder een kijkje in de ziel voelt het alsof ze bijna zonder echte betekenis zijn. Dan maar even om het hoekje kijken…

Ik hou ervan om bijzondere momenten te creëren waar ik de confrontatie met mezelf aanga. Momenten waar ik mezelf kan verwonderen over mezelf en anderen. Momenten waar ‘de zaak’ op scherp wordt gesteld, waar misschien wel de ultieme vraag wordt gesteld; ga ik door of stop ik.

Waarom zoek ik dit op, werd me weleens gevraagd.

“Omdat ik dan het gevoel heb dat ik leef”

Maar waarom heb je het nodig om grenzen te zoeken om dat gevoel te kunnen ervaren?  Biedt het dagelijks leven niet meer dan genoeg kansen op dat vlak en ben je wel in staat om die te zien en te waarderen?

Tja, … dat is een mooie vraag.  Het makkelijke antwoord is dat dat natuurlijk zo is. Om eerlijk te zijn is het voor mij niet genoeg. Misschien wil ik mezelf wel op de proef stellen; kijken wat we waard zijn als het erop aan komt. Ervaren hoe ik mezelf zie en gedraag onder lastige omstandigheden. Omdat echte drijfveren, lenigheid, loyaliteit etc. zich dan in hun ware aard laten zien.

Klinkt nu misschien nog best vaag; ik zal een voorbeeld geven.

Ik heb als amateur in 2018 de hele Tour de France gereden: 21 etappes, 3550 km; een week voor de karavaan uit en dus ook een week eerder op de Champs Elysees. Een epische tocht met 40 man uit alle hoeken van de wereld. 3 weken voor de start tijdens een trainingsrit nog 3 ribben en 2 vingers gebroken. Ingetaped naar de grand depart in Ile de Noirmoutier. Ik was zo vastberaden om dit kunstje te flikken; niets zou me stoppen. Ik ervoer echt wat mind over matter betekende. Ik zou iedere meter rijden en iedere etappe uitrijden. Dat had ik me voorgenomen en besloten.

En toen… op de laatste bergetappe in de Pyreneeën; na een dag met regen en wind, de col de Tourmalet achter me en op naar de laatste … de col d’Aubisque; mooi verhuld achter een regenscherm en mistnevel. Ik rij met 2 maatjes uit Engeland en Schotland die het zwaar hebben, we zitten in de achterhoede en het ziet er naar uit dat het laat en donker gaat worden als we zo doorgaan. Er schiet door me heen; misschien gaan we het wel niet halen op tijd en worden we door de organisatie van de berg af gehaald. Normaal gesproken zou ik denken: dit gaat niet mijn Waterloo worden! Maar nu word ik overvallen door een gevoel van rust en vriendschap; samen uit samen thuis, ook als het betekent dat ik mijn rotsvaste doel niet ga halen (alles! fietsen). Het emotioneert me… ze zeggen nog: nee joh, rij door, wacht niet op ons. Natuurlijk wel… we hebben onze gezamenlijke binnenkomst beklonken met een bord warm stoofvlees en een pul bier.

Dit is waar het echt om gaat. Snap je wat ik bedoel…? Dit vind ik mooi! Daar ga ik voor.

Hoe dat er in mijn werk uitziet? Eigenlijk niet veel anders!

Zo werken we met Flink iedere dag met zorg, in de zorg en voor de zorg.

Wil je eens sparren over waar de aandacht in jouw organisatie heen gaat, waar deze stroomt of juist stokt? Of er ‘achterblijvers’ zijn en hoe zij toch de finish kunnen halen?

Maak dan hier een afspraak van een half uur online om vrijblijvend kennis te maken.

 

Ook nieuwsgierig naar de valkuilen in veranderprocessen en hoe deze de boel flink in de vertraging zetten?

Download dan het gratis e-book:

0 Shares
Share
Tweet
Share