Pak je moment…omdat nu het moment is!

Geschreven door:

Barry Popma

Barry Popma is founder van Flink Veranderen en heeft ruim 20 jaar ervaring in het leidinggeven aan verandering in de ouderen, revalidatie- en ziekenhuiszorg.

Pak je moment

Pak je moment… omdat nu het moment is!

Joaquin Phoenix, beroemd acteur en duurzaamheidsactivist pakte tijdens de uitreiking van de Oscars zijn moment door aandacht te vestigen op de impact op het milieu. Aandacht voor de ceremonies en dure pakken die nodig lijken te zijn voor de Oscars. Hij drong aan op het serveren van vegan menu suggesties. Hij beloofde iedere keer hetzelfde pak te dragen voor het hele award seizoen…

Is dit een voorbeeld van een actie die een grote verandering in gang zet? Wellicht niet… waar het om gaat is dat hij de kans zag, de verantwoordelijkheid voelde en het gewoon deed! Hij deed niet wat iedereen verwachtte. Hij koos voor zijn persoonlijke integriteit en niet voor veiligheid om te voldoen aan de verwachting die anderen van hem hadden.

Misschien is het een voorbeeld van het kiezen voor korte termijn pijn – lange termijn fijn: het ongemak, het mogelijke oordeel van anderen niet uit de weg gaan maar “de plek der moeite” juist op te zoeken. Niet meegaan met de emotie die past bij de eer van het krijgen van een Oscar. Een voorbeeld van voorkomen van de spijt van het laten lopen van een mooie kans om het podium te pakken voor een boodschap die er echt toe doet.

Joachim Phoenix… hij spreekt vanuit een diepe wens om ons als mens weer meer in contact te brengen met de natuur

  • om de connectie te herstellen die we aan het verliezen zijn
  • om de creativiteit, het scheppend vermogen weer aan te boren die nodig is
  • om de verandering te stuwen die er maatschappelijk gemaakt moet worden om te kiezen; te kiezen voor wat klopt

Het gaat daarin niet om de waarheid. De waarheid bestaat niet. In ieder geval niet een waarheid die beperkend werkt en uitsluit. De enige waarheid die voor mij bestaat is de waarheid die gaat over leven vanuit liefde en overvloed. Het gaat daarin niet om zwart of wit. Het gaat om kleur bekennen, vanuit een helder bewustzijn. Om goed waar te nemen en kritisch te zijn over wat je voor waar aanneemt.

  • ben je bewust van je neiging om weg te gaan van de pijn; het ongemak dat je voelt of teweegbrengt bij het stellen van kritische vragen
  • hoe gevoelig ben je voor uitsluiting als je je niet conformeert; dat je niet meer mag mee knikkeren
  • waar ligt voor jou het punt dat je jezelf in verlegenheid brengt of je “zelf” compromitteert.

Het is moedig om kwetsbaar te zijn. Brene Brown zegt hierover: de moed om je te laten zien als je de uitkomst niet onder controle hebt. Terwijl we in dergelijke situaties juist de neiging hebben om ons te pantseren, om uit zelfbescherming ons harnas aan te trekken en ons masker op te zetten.

Flink Veranderen helpt leiders om zich hier meer bewust van te worden. Omdat bewuste medewerkers bewuste keuzes maken; in het moment. Ook, en misschien wel juist, als het ongemakkelijk is.

Flink Veranderen helpt organisaties in verandering. Ondersteunt leiders in verandering.

  • Flinke Veranderaar: die leiding geeft aan het veranderproces zodat jij zelf de tijd hebt om te focussen op de besturing van de organisatie
  • Flinke Verbeteraar: als je een klus even goed wilt laten oppakken en daarmee rust in je kop en rust in je organisatie krijgt
  • Coaching: mentoring – executive coaching- counselling

 

 

 

Ook nieuwsgierig naar de valkuilen in veranderprocessen en hoe deze de boel flink in de vertraging zetten?

Download dan het gratis e-book:

0 Shares
Share
Tweet
Share