Mindful Leadership

voor high performing leaders & learners

We leven in een wereld waar snelheid en groei de constante is. We leven in een wereld waarin tijd het meest schaarse goed is. Daarom moet alles snel. Aandacht is vluchtig, afleiding ligt op de loer.

Een bekende uitspraak is: ‘het meest waardevolle wat ik je kan geven is mijn tijd en aandacht’. Toch ervaar je dat dat meer onder druk staat dan je lief is. En dat je in je rol als leider je ook realiseert dat er iets anders van je gevraagd wordt

 • je hebt ontdekt dat je effectiviteit niet groter wordt door meer kennis te vergaren

 • je beseft dat aandachtigheid een core business competence is

mindful leadership

Het is niet het werk van een alchemist maar van de mens met oprechte en overdeelde aandacht

De training leert je de mentale een emotionele vaardigheden en geeft je de praktische oplossingen voor de uitdagingen waar we allemaal mee op onze eigen manier mee te maken krijgen op het werk. Het biedt een reeks praktische oplossingen voor uitdagingen waar we allemaal mee worstelen op het werk.

Mindful leadership

 • verbetert de effectiviteit van je leiderschap en vermogen om de juiste beslissingen te nemen

 • verhoogt je prestatie- en concentratie vermogen

 • leert je rust en overzicht te houden in complexe, onzekere, vluchtige en veeleisende situaties

 • ontwikkelt de verbinding met jezelf en anderen

De training Mindful Leiderschap is bedoeld voor leiders en (interim) managers in complexe en veeleisende opdrachten.

 • je krijgt inzicht in de basisprincipes en de theoretisch - wetenschappelijke achtergrond

 • je leert met praktische oefeningen het ervaringsgericht toepassen van de houdingskwaliteiten en innerlijke hulpbronnen

 • we bespreken dagelijkse casuistiek als middel om de praktische vertaalslag te maken

 • je leert de Heartmath technology te gebruiken als tool om hartcoherentie te ontwikkelen

HeartMath
mindful leadership
youtube-video-thumbnail
youtube-video-thumbnail

De effectiviteit van de leider wordt bepaald door de ‘innerlijke staat van zijn’

Een grote hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek op het gebied van neuro-science, biologie en psychologie hebben de effectiviteit van mindfulness aangetoond op het gebied van gezondheid, vitaliteit, cognitieve prestaties en emotionele intelligentie.

Mindfulness is gebaseerd op eeuwen oude meditatie-tradities en actuele wetenschappelijke inzichten. We vertalen dit naar leiderschap.

Het is geen ontspanningscursus, meditatie- of stresstherapie maar een business course die je leert je mentale en emotionele skills en prestaties te verbeteren.

 • het erom gaat om je emoties te leren zien voor wat ze zijn, waarom ze er zijn, welke boodschap ze je geven en hoe je je ze voor je kunt laten werken

 • emoties die niet gevoeld zijn, willen alsnog gevoeld worden; ze tonen zich dan alleen meestal op een moment dat het je niet uitkomt.

 • wie ben je als het lastig wordt, wie zou je willen zijn als het lastig wordt

De kunst zit in het leren en doen

 • gronden door de beoefening zelf

 • ruimte geven aan de intelligentie van het hart

 • rust geven aan het denken

 • kalmte brengen in de omgeving

mindful leadership

Hartcoherentie ontwikkelen

rust in je adem - rust in je hart - rust in je hoofd - ruimte voor wijze actie

Ons zenuwstelsel reageert bij dagelijkse ‘kantoor’ stress direct door bijv. de hartslag te verhogen. De hersenen krijgen het signaal om in een hogere frequentie te opereren die gericht is op overleven, snelle besluitvorming om het gevaar op te lossen. Dat is voor acuut gevaar meestal bijzonder nuttig. Tunnelvisie, weinig ruimte voor nuance en minder aandacht voor de langere termijn, zijn effecten die we veel zien.

Het zijn echter de lagere hersenfrequenties waar we in rust tot de beste inzichten, afwegingen en besluiten komen.  Door de adem te regulieren, de hartslag tot rust te brengen komen onze hersenen tot rust en is er ruimte.

Dit noemen we hartcoherentie. Dit kunnen we trainen. Dit doen we met de adem- en stressmanagement technieken die Heartmath ontwikkeld heeft. In de ondersteuning van het oefenproces maken we gebruik bio feedback apparatuur die je thuis en op ieder moment van de dag zelf kunt inzetten.

In de tussenruimte gebeurt het

Mindfulness is een activiteit. Inzicht verkrijgen en ruimte maken is niet alleen iets wat op het ‘kussen’ gebeurt maar juist ook in de toepassing in het samenleven en werken met de mensen om je heen.
Voor het programma betekent dit dat we tussen de les-ervaringsblokken als groep 3 intervisie momenten hebben om de persoonlijke vraagstukken en dilemma’s met elkaar door te spreken.

Dit doen we door de technieken, methoden en praktische handvatten in te brengen in de intervisie casuïstiek om het handelingsrepertoire op basis van Mindful Leadership te integreren en te versterken.

Praktische informatie

 • Start: 12 september 2024

 • Duur: 3 maanden

 • Prijs: € 2900,- excl. BTW

 • persoonlijke intake

 • 3 trainingsdagen

 • 3 online intervisie - integratie sessies

 • individuele beoefening

 • ondersteuning: audio tracks met (begeleide) meditatie sessies, heartmath oefeningen

De begeleiders

De training wordt gegeven door Barry Popma, Matthijs Meester en Frits Koster.

Barry Popma is ruim 20 jaar werkzaam in de gezondheidszorg als interim change en transitie manager. Hij is een MBA Health studie gevolgd en is opgeleid als level 1 mindfulness trainer aan
het Radboud Universitair Centrum voor Mindfulness. Hij is Heathmath coach, heeft zich verder bekwaamd in ademwerk en het begeleiden van leiderschapstrails in de natuur. Hij doet onderzoek naar ’non ordonary states of consciousness en volgt een master op het gebied van Integratie psychedelica healing.

Barry Popma

Matthijs Meester stuurde psychologie en bedrijfskunde. Hij heeft jaren lange ervaring in het bedrijfsleven en zorg.Sinds 2015 werk hij als interim HR directeur en verandermanager. Hij houdt zich daarbij bezig met complexe veranderopgave, crisismanagement, leiderschaps-en organisatieontwikkeling. Matthijs volgde verschillende meditatie- en mindfulness opleidingen. Dit vormt sinds dien een integraal onderdeel van zijn leven en leiderschap.

Matthijs Meester

Frits Koster kwam in 1979 in aanraking met de beoefening van vipassana- of inzichtmeditatie. Hierdoor geïnspireerd maakte hij eind 1982 een reis naar Azië waarin hij intrad als boeddhistisch monnik. Hij heeft ruim vijf jaar gemediteerd en gestudeerd in Thailand, Birma, Sri Lanka en Maleisië. In 1988 kwam hij terug en begeleidt sinds die tijd meditatieactiviteiten in binnen- en buitenland en geeft hij lezingen en cursussen over de boeddhistische psychologie.

Frits Koster