Flink Potential Programma

Geschreven door:

Barry Popma

Barry Popma is founder van Flink Veranderen en heeft ruim 20 jaar ervaring in het leidinggeven aan verandering in de ouderen, revalidatie- en ziekenhuiszorg.

Flink potential programma

Ze zijn er. Echt. Maar je moet ze wel even goed in je vizier krijgen! Anders lopen ze voor je het weet de andere kant op.

De medewerkers die zich druk maken en zich hard maken; ‘the extra mile’ lopen. Altijd bereid. Vaak zijn het de medewerkers die vanuit het vak, de inhoud komen. Jongens en meisjes, mannen en vrouwen die weten wat het werk aan het bed inhoudt. De ervaren (regie en kwaliteits) verpleegkundigen, de teamleiders die het in zich hebben om leiding te nemen en te geven.

Medewerkers die hun oren en ogen open hebben, het hart op de goede plek hebben, hun kompas goed gepeild hebben. Het zijn de zogenaamde frontlinie werkers die de spanning het sterkst voelen tussen beleid en uitvoering.

Maar weet je… ze worden heel vaak niet gezien en gehoord. Ze verzuipen in de drukte, in de hectiek van alledag, de beknelling van de roosters die onder druk staan, de toegenomen zorgzwaarte die netto met minder collega’s geleverd moet worden.

Geen nieuws toch? Maar komt ie ook echt bij je binnen? Of is je eigen stress te hoog om het echt te kunnen horen?

Ik maak me er druk om omdat ik met deze mensen werk. Ik ken hun verhalen. Maar vooral omdat ik de potentie zo sterk zie. De kracht die er bij deze medewerkers is om te knokken, om het anders te doen; om mee te mogen doen. En dan niet voor de vorm, niet op onderwerpen waar de besluiten toch allang genomen zijn, waar de piketpalen zo dicht op elkaar staan dat er in feite geen echte ruimte is voor anders.

Ik zie dat de bereidheid om in deze groep medewerkers echt te investeren vaak laag is. Ja, er zijn persoonlijke opleidingsbudgetten maar we weten ook dat je daar over het algemeen geen deuk mee in een pakje boter slaat.

Ja, ik weet dat ze eigenlijk niet gemist kunnen worden in de teams omdat de ‘handjes’ nodig zijn en de verletkosten mee tellen.

Ja, ik weet dat je keuzes moet maken en je het financieel niet kunt permitteren om iedereen aan je bureau te hebben. Maar ik weet ook dat er voor de hogere functies wel budgetten zijn en vaak niet zo klein ook.

Zorg ervoor dat je talenten op de korrel hebt. Zorg ervoor dat je het gesprek met ze aangaat. Zorg ervoor dat je zoekt naar mogelijkheden.

Maar weet je wat ik in de praktijk tegenkom? Medewerkers die willen, die zelfs bereid zijn een belangrijk deel van de kosten zelf op te hoesten. Ideeën hebben over een persoonlijke crowd funding. Hoe tof is dat? Maar dat ze de ruimte niet krijgen om een opleiding in de tijd van de baas te doen. Hoe zonde is dat?

Ik pleit voor het ontwikkelen van talent, het ruimte geven aan het potentieel van de “werkers”. Flink heeft een potential programma ontwikkeld voor deze medewerkers.

Ik doe je een aanbod:
• dat ik met je meedenk over een oplossing om dit voor een paar potentials in je organisatie mogelijk te maken.
• ook als dit betekent dat ik zelf een duit in het zakje moet doen. Waarom? omdat ik geloof in deze groep medewerkers; omdat ze onze toekomst zijn.

Plan een afspraak >>>

0 Shares
Share
Tweet
Share