De tekens verstaan van Morten Hjort

BT_23-06-28_Boek

Geschreven door:

Barry Popma

Barry Popma is founder van Flink Veranderen en heeft ruim 20 jaar ervaring in het leidinggeven aan verandering in de ouderen, revalidatie- en ziekenhuiszorg.

BT_23-06-28_Boek

De tekens verstaan van Morten Hjort

Het verstaan van de tekens is een uitnodiging om nieuwsgierig te zijn naar het waarom en het hoe van betekenis geven aan wat er in ons en in ander speelt. Waar hebben we het eigenlijk over als we spreken over ‘tekens’. Wat is de functie van deze tekens, hoe herkennen we ze. Welke boodschap geven ze en hoe kunnen we als ze leermeester een plek geven in ons persoonlijk en professionele leven.

Voor mij zijn tekens een soort signaalboodschappers die ons toegang geven tot een stukje van onze levensgeschiedenis. Ze geven informatie over de plek en ordening in het systeem waarin we zijn opgegroeid, waar onze verlangens en gemis een rol zijn gaan spelen in de relatie met onszelf en anderen. Het vraagt kwetsbaarheid en moed om de tekens te willen en durven zien.

Een mooie vraag die in gesprek met Morten naar voren kwam was: stel jezelf eens de vraag hoe het gesteld is met je eigen ‘verliesgeschiedenis’. Om dat als opening te zien voor het leren herkennen van je eigen ‘tekens’ en waarom je soms op een bepaalde manier reageert en op die van de ander. Om in die dynamiek te leren bewegen, te verduren en te verdragen.

Het is een uitnodiging om ons levenspad te zien en te ontdekken. Om zo wellicht de verbinding tussen ons persoonlijke en professionele leven sterker te maken, misschien wel meer te laten versmelten. Om meer in ‘tune’ te komen.


De tekens verstaan is een boek over de kracht en de betekenis van verbindend leiderschap. Over hoe je binnen de dynamiek van een organisatie zo leiding kunt geven dat dit verbonden is met jezelf en dienend is aan het geheel. Systemische principes als plek, ordening en het insluiten van polariteiten liggen ten grondslag aan een gezond en vitaal werkklimaat.

Weten wie je bent, wat jou als mens inspireert en wat je gave en opgave is, maakt je betrouwbaar in je leiderschap. Dat is de sleutel in het openen van leerlijnen en het stimuleren van veranderprocessen.

Vele wegen kent het leven, maar van al
die wegen is er een die jij te gaan hebt.
Die ene is voor jou, die ene slechts. (…)
Die weg koos jou, kies jij hem ook?

Hans Stolp

Hoe versta je de tekens op je reis als leider? Het bepalen van de koers vraagt een kijken op meerdere lagen om te kunnen doorgronden wat er bij mensen, in teams en in het hele veld van je organisatie speelt. Jij zet hierin de toon en bent vanaf jouw positie voorbeeld en wegwijzer.

De tekens verstaan, een boek voor wie vanuit verbinding gestalte wil geven aan professioneel en persoonlijk leiderschap. Over leren als uitgangspunt in veranderingsprocessen en in de complexiteit van de organisatie de eenvoud kunnen zien.

Bestel hier het boek

Ook nieuwsgierig naar de valkuilen in veranderprocessen en hoe deze de boel flink in de vertraging zetten?

Download dan het gratis e-book:

0 Shares
Share
Tweet
Share