Als ik kon toveren…kwam alles voor elkaar

Geschreven door:

Barry Popma

Barry Popma is founder van Flink Veranderen en heeft ruim 20 jaar ervaring in het leidinggeven aan verandering in de ouderen, revalidatie- en ziekenhuiszorg.

Als ik kon toveren

Dit zong Herman van Veen al jaren terug. Een mooi liedje vanuit een mooie wens dat ik vaak uit volle borst meezong. Ik werd er zo vrolijk van.

Ik schreef hier in 2020 al een keer een klein tekstje over. Niet alleen omdat ik er zo vrolijk … zo vrolijk van werd. Maar ook omdat ik er zo’n gave herinnering aan heb. Een herinnering aan een gebeurtenis waar ik echt heb mogen ervaren hoe het is om te kunnen toveren. Als ik verhalen uit de oude doos terughaal, wil ik dit verhaal nog wel eens vertellen. Nu ga ik het ook doen in een blog. Ik werd hiertoe gestimuleerd door een bericht dat ik recent op Linked-in zag:

November 2020: Topaz presenteert ‘Wij kunnen toveren!’; een boek over de ervaringen met een nieuwe aanpak in verpleeghuizen. Over hoe zorginstellingen veranderen als de bewoners het zelf voor het zeggen krijgen. Zorgorganisatie Topaz en de beweging radicale vernieuwing willen op deze manier laten zien hoe het ook kan. In 22 interviews door journalist Corine Koole (oa. de Volkskrant, Linda) vertellen bewoners, familieleden, verzorgenden, artsen, leidinggevenden en bestuurders over hun ervaringen met de nieuwe aanpak (van Regels naar Relaties).

Ik werd gevraagd voor een bijzondere opdracht, eentje die niet per se in mijn repertoire zat maar omdat ik er veel lol aan beleef om ruimte te geven aan “anders”. Barry… zou je in het kader van de opening van ons nieuwe verpleeghuis een feestje kunnen organiseren voor de bewoners. En toen besloot ik te gaan toveren… het anders te doen dan iedereen dacht.

In de voorbereidende werkzaamheden was ik druk in de weer met tafels sjouwen, verlengsnoeren etc. Tot een bewoner in rolstoel me pittig toesprak “mijnheer… dat kan zo toch niet? Snoeren die los liggen waar mensen over kunnen struikelen; dat deed ik vroeger toch wel anders…. Hij mopperde stevig. Ik zei: ik heb een goed idee… als u nou eens deze dag mijn facilitair adviseur bent en bent waar ik ben zodat ik alles veilig en netjes kan doen voor iedereen. Hij moest eventjes bijkomen van dit aanbod, gromde nog even door en zei met de nodige reserves ja. Hij is die dag niet van mijn zijde geweken, ik duwde hem in zijn rolstoel overal naar toe. En we hebben een top dag gehad, gelachen, gesproken over zijn werk van vroeger, dronken een advocaatje. Maar dan het programma: rolstoelboegie, yoga, een echte professionele elektrische rodeostier in de tuin, een DJ, een thuistheater met popcorn en Fred Astaire, medewerkers die live gezongen hebben op André Hazes … en nog veel meer.

Konden deze bewoners aan alles meedoen? Was er wellicht meer kans op valgevaar? Konden we een fles Zwarte Kip advocaat op iedere tafel wel verantwoorden? Vragen die van tevoren echt wel even aandacht hebben gekregen maar we besloten het toch te doen. De toch wel een beetje ingedutte sfeer die we allemaal wel kennen in de huizen verdween als sneeuw voor de zon. Er werd “gedanst, er werd gesjanst” (met grote kleurrijke boa’s). En in de zon op het terras klonk uit de boxen dit liedje van Herman van Veen. Als ik kon toveren. Nou dat hebben we gedaan die dag. We hebben stralende gezichten getoverd, we hebben oude herinneringen terug getoverd, we hebben nieuwe herinneringen erbij getoverd, we hebben plezier en onbevangenheid getoverd. Hoe gaaf is dat!

En als ik kijk naar een ogenschijnlijk serieuzer onderwerp in mijn vakgebied … het leiding en sturing geven aan veranderingen in zorgorganisaties. Om een verandering te sturen op weg naar voorspelbaar succes hoeven we niet te kunnen toveren. We moeten echter ruimte maken voor het diepgaande inzicht dat we met onze mindset onze perceptie op de wereld kunnen veranderen en daarmee de wereld zelf.  Hoe mindblowing is dat!

Dat de veranderingen die we voor ogen hebben, lukken omdat we in staat zijn een gezamenlijke mindset te ontwikkelen.

Ik citeer hier dr. Jo Dispenza:

Once the amplitude of energy of a decision becomes greater than the hardwired programs in your brain and the emotional addiction in your body, then you are greater than your past, your body will respond to a new mind, and you will change.

En dat hebben we gedaan op de feestdag voor de bewoners. We hebben met veel energie en overtuiging iets gecreëerd dat sterker was dan de gedachte dat het niet zou kunnen… En dat werkt niet alleen voor ons maar zeker op die dag ook voor onze bewoners…

Dan komt de toverwens van Herman ook uit:

als ik kon toveren … is niemand de sigaar

Met Flink helpen wij u graag om die gezamenlijke mindset te ontwikkelen. Zodat u succesvol kunt veranderen; zonder gedoe. Zodat u flinke impact kunt maken; voorbij muurtjes, ego en systemen.

Het ontwikkelen van een gezamenlijke mindset gaat over:

  • inzicht: zien wat er om je heen gebeurt
  • helderheid: snappen wat je van je vraagt
  • focus: weten wat je te doen staat

Een eerste stap aan het begin van een verander- of verbetertraject is om te willen weten of:

  • uw organisatie fit genoeg is om aan de start te verschijnen?
  • uw bedrijf succesvol een verandertraject in kan gaan?

Flink Veranderen heeft een online scan ontwikkeld: De Startkwalificatie. De Startkwalificatie is gebaseerd op de succeservaringen van vitale bedrijven waar het stimuleren van day to day leren en innoveren de norm is.

De scan geeft u inzicht in:

  • de prestatiemotivatie factoren die medewerkers ervaren
  • de inrichtingsprincipes van een effectief leer-werkklimaat
  • de veranderbereidheid van de medewerkers
  • de succesfactoren en aspecten ervan extra aandacht en actie vragen

Zo werkt u aan een gezamenlijk mindset. Een mindset in de organisatie die gericht is leren en innoveren. Om zo als organisatie beter te presteren


mail-informatie-knop

Wilt u in een persoonlijk gesprek verkennen wat Flink hierin voor u kan betekenen?

Maak dan hier een afspraak van een half uur online om vrijblijvend kennis te maken.

U krijgt 15% korting als u binnen een week na het gesprek besluit De Startkwalificatie in te zetten.

Ook nieuwsgierig naar de valkuilen in veranderprocessen en hoe deze de boel flink in de vertraging zetten?

Download dan het gratis e-book:

0 Shares
Share
Tweet
Share