Onmacht

Omdat onmacht groter is dan ‘ik’ en een antwoord vraagt van ‘ons’

Ervaar jij zelf wel eens onmacht in je werk? Zie je onmacht om je heen in je werk? In de samenleving? Wie zit er op onmacht te wachten en wie zou ervan af willen? Is er iemand die er meer van wil of die het onbelangrijk vindt? Om onmacht te kunnen hanteren helpt het erg om te snappen wat het is en waar het vandaan komt.

Onmacht wordt altijd individueel ervaren, maar veel oorzaken zijn relationeel of systemisch. In organisaties zadelen we nogal eens individuen op met systeemvraagstukken, organiseren we nogal eens zo ingewikkeld dat alleen de bedenkers ervan kunnen uitleggen hoe het zou moeten werken. Individuen worden vermalen. Daar ligt een opdracht voor managers.

 • Datum: 22 november 2023

  Tijd: 17:00 tot 20:30 uur incl. diner

 • Spreker: Jaap van 't Hek

 • Kosten: €250,-

In het professionele werkveld is veel gedacht een geschreven over macht. Hoewel iedereen in organisaties spontaan situaties van onmacht kan beschrijven, is daar echter weinig theorie over. In het boek dat Jaap samen met Leike van Oss erover schreef, definieert hij Onmacht als het onvermogen om vat te krijgen op je onvermogen.

Vraagstukken die op tafel liggen, zijn onder meer:

 • klopt het dat onmacht in de samenleving en organisaties toeneemt?

 • waar komt dat dan vandaan?

 • wat is het verschil tussen individuele onmacht, de onmacht in relaties en de onmacht door de systemen die ons bepalen?

Het boek en de sessie geven geen fijn 7-stappen-alles-opgelost-aanpak. Daarvoor is het vraagstuk te ingewikkeld en ons inzicht nog altijd te beperkt. Maar als goede professionals beter leren kijken naar dit soort vraagstukken en slim experimenteren zijn er meters te maken.

Jaap neemt ons in de inspiratiesessie mee in deze vraagstukken om de deelnemers zich vervolgens te laten verdiepen in eigen ervaringen en perspectieven voor het hanteren van die onmacht.

 • Datum: 22 november 2023

  Tijd: 17:00 tot 20:30 uur incl. diner

 • Spreker: Jaap van 't Hek

 • Kosten: €250,-

Jaap van ’t Hek

Jaap van ’t Hek is jarenlang organisatieadviseur geweest bij gevestigde bureaus en startte in 1997 samen met Leike van Oss het initiatief Organisatievragen. Tussentijds deed hij meer dan 10 jaar interim-management en was 30 jaar opleider bij SIOO.

Samen met Leike schreef hij vijf boeken waaronder: Onveranderbaarheid van organisaties, Ondertussen in de Organisatie, Onderweg (boek van het Jaar bij de Orde van Organisatieadviseurs), Onomkeerbaar organisaties veranderen en Onmacht is samenleving en organisatie. Sinds 2022 is hij met zomerpensioen en doet hij (in de winter) alleen nog wat echt leuk is: dit dus.

Jaap van 't Hek (1)